SVENSKA PELARGONER MED EN DOKUMENTERAD HISTORIA
Av Sveriges Riksdag instiftade Nationella Genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter har i uppdrag att bevara äldre sorter av frukter, bär, köks- och prydnadsväxter. Sortsamlingarna omfattar svenska lokalsorter, sorter framtagna av svenska växtförädlare samt utländska sorter med lång odlingstradition i Sverige. Bland de bevarade växtslagen märks bl.a. Äpple, Päron, Jordgubbar, Krusbär, Sparris, Rabarber, Pioner, Dagliljor, Tulpaner, Narcisser, Syrener, Schersminer, Pelargoner och Rosor.
PELARGONER I FOKUS
Vår relation till Pelargon är hjärtlig och trofast. Forskningen har tagit oss långt tillbaka i tiden. Trådar har följts från dem, som sänt in sina Pelargoner till uppropet. Har du någon gång besökt Selma Lagerlöfs Mårbacka, Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs eller andra historiska gårdar, så minns du säkert deras samlingar av Pelargoner, som man med vördnad pryder fönsterbrädorna med.
VILKA ÄR DE UTVALDA?
I samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och Programmet för Odlad Mångfald (POM) lyfter vi varje år fram någon av de insamlade Pelargonerna. Historien om växten behöver berättas och sorten i sig måste kännas intressant för oss att bevara.
FRISKT UTGÅNGSMATERIAL GER FRISKARE BEVARANDE
Inför en produktion av historiska Pelargoner måste odlaren få ett garanterat friskt moderplantmaterial. De plantor, som samlats in, måste testodlas och genomgå en "tvätt". På basis av kliniska studier och föryngring av utgångsmaterialet kan vi få fram friskt material. Detta är synnerligen kostsamt och vi får stor hjälp av Elitplantstationen i Balsgård och SLU i Alnarp.