Årets Pelargon 2024 - Sunrise 'Lavina'

- en helt ny violett färg och begåvad med en detaljrikedom utöver det vanliga



Hedersbetygelsen går detta år till en tämligen ny sort.

Sunrise ’Lavina’

Pelargonium x hortorum Sunrise ’Lavina’

- en nyligen förädlad sort i en välkomnande färg som vi tidigare enbart sett hos Hängpelargoner.

Årets Pelargon 2024 Lavina, har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden.

När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt.

FÖR ÖGA, NÄSA OCH GOM

Det charmiga blomsterbordet är fylligt smyckat med Lavina.

Här i vårt loppisfynd får sorten blomma ut och lysa med sina härliga av violett som för tankarna till ljus lavendel. Lavinas bladverk är ljust och harmonierar därför fint med vänner runtomkring.

Lavendel, Rosmarin, Kryddsalvia och timjan har alla bladverk och stil som gör Pelargoner bättre samtidigt som de tillför ljuvliga dofter.

LAVINA - EN RIKTIG PÄRLA ATT VILA ÖGONEN PÅ

Moonlight ’Lavina’ trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, se filmen ock upptäck Lavinas alla egenskaper och se Annika Christensens tips på placering och samplanteringsväxter.

VARIERAD MINITRÄDGÅRD I KRUKA

Terrakotta- och sandfärgade krukor bildar en fin bas för att låta Lavina briljera.

Här i våra krukor från fjolåret får sorten blomma ut och lysa med sina härliga toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Lavinas bladverk är ljust och harmonierar därför fint med vänner runtomkring. Lavendel, Rosmarin,

Kryddsalvia och timjan har alla bladverk och stil som gör Pelargoner bättre, samtidigt som de tillför ljuvliga dofter. Flytta runt, låt krukorna och dina olika växter rotera i din utemiljö. Det blir så mycket roligare och mer personligt med en varierande Miniträdgård.

ETT SMYCKE SOM BRILJERAR PÅ AVSTÅND

Ett synnerligen dekorativt smycke, en majestätisk skönhet upphöjd på en piedestal i en grön miljö, värmande omgiven av ormbunkar och perenner.

Kanske placerar du ditt smycke i den bortre änden av en perennrabatt eller en grusgång. Där får den bli ett iögonenfallande mål för blickarna att falla på.

PURPURFÄRGAT GER LIV

En livligare uteplats med kontrastverkan - ett giftermål med gröna och purpurfärgade blad ger båda växterna en kick.

En Japansk Blodlönns blad bryter av, lockar fram ljuset och låter Lavinas blommor reflektera solljuset med sina blommor i violett som för tankarna till ljus lavendel.

KONTRASTFULLT - ANAR DU PÅSKENS TONER

När solen lämnat grottgömman så upptäcker du den fina lyskraften hos Lavina.

De vita skiftningarna på kronbladens baksida tillsammans med det vita ögat ger dig en fin upplevelse.

Samplantera gärna med bladväxter som är ljusa. Med Penningbladets limegröna färg får du uppleva en delikat färgkombination. Penningbladet rankar snabbt både på bredden och djupet, vilket ger dig stor glädje.

I det stora perspektivet tillför ’Lavina’ oss pelargonvänner en helt ny färg för zonalgruppen. En ton som vi tidigare enbart kunnat njuta av i kategorin Hängpelargoner. I det lilla perspektivet, de små detaljerna som ger Lavina en personlig karaktär. Ett vitare öga som förtrollar eftersom det blir allt starkare ju närmare mitten du fokuserar din blick. I det vita ögat blir det roströda frömjölet ett vackert och delikat smycke. Varje blommas första kronblad får vid mognad en ljusare baksida. Denna begåvning skapar ett synnerligen livligt flor när du tar ett par steg tillbaka.

Juryns motivering

ALLA LÄGEN - MEN MER SOL - FLER BLOMMOR

Det är med stolthet jag bär med mig min Lavina, runt alla väderstreck i trädgården.

Så här på nära håll kan jag betrakta blommorna med dess vita öga och de först utvecklade kronbladen vars baksida övergår i samma vita ton som du finner i dess öga.

NÄR DET BÖRJAR BLI DAGS FÖR UTELIV

Äntligen är det dags för Lavina att lämna fönsterbrädan. Nu när risken för frost är mindre ställer jag ut krukan på en skuggig plats.

Här får den stå i tre till fyra dagar. Det kallar trädgårdsmästaren för avhärdning. Avhärdningen blir den tid som plantorna ges då de kan anpassa sig till utelivet.

På detta sätt bibehåller de sina utvecklade blommor bättre och risken för brännskador på bladen blir minimal.

SAMPLANTERA MED KRYDDVÄXTER

Ett stilleben. I fjolårets loppisfynd får Lavina blomma ut och lysa med sina härliga toner som varierar i vitt och violett som för tankarna till ljus lavendel.

Lavinas bladverk är ljust och harmonierar därför fint med vänner runtomkring.

Samplanterad lyser Penningblad och utgör en kontrast till blommans färg. Lavendel, Rosmarin, Kryddsalvia och timjan har alla bladverk och stil som gör Pelargoner bättre samtidigt som de tillför ljuvliga dofter.

Modebilden 2024 bjuder på ovanligt mycket färg och det är starka färger som gäller. Färgen rosa smög sig in designvärlden runt millennieskiftet som en ljust pudrig version för att succesivt bli än mer färgintensiv. Säsongens trendiga variant drar åt det kallare lila-rosa hållet och den modiga fashionistan matchar den med andra starka färger som klarrött, jadegrönt, gult eller orange.

Trendspanaren Lotta Ahlvar
om färgen på Lavina

VITT SKIMMER

Skönheten kommer oftast inifrån men i Lavinas fall kommer den även utifrån.

När vi vänder baksidan upp på en stjälk med blomklase, då uppenbaras de först utvecklade kronbladens vitpigmenterade baksida.

BRILJERAR INOMHUS

Tiden före det finner sig lämpligt att plantera Årets Pelargon utomhus, då kan du njuta av den i uterummet eller på den ljusa fönsterbrädan.

Hittar du en stilfull kruka på loppis så får du ett fint stilleben att stoltsera med. Trädgårdsmästaren tipsar - Låt plantan suga vatten underifrån och efter en timme slår du ut överskottsvatten.

TREDIMENTIONELL UPPLEVELSE

I det vita ögat som med hjälp av känsliga penseldrag skapas det en tredimensionell effekt.

Här gömmer sig synnerligen vackra och färgstarka strimmor som strålar ut från blommans centrum. Se här i blommans ljusa centrum, här finner du samma roströda frömjöl som du känner igen hos klassikern Mårbacka.

Dess nästan eldigt roströda frömjöl fullkomligen strålar mot bakgrunden i Lavinas vita öga.

Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och en lustig dekoration. Du bryter enkelt av hela stängeln från basen. Bryt av stängeln i motsatt riktning, neråt. Det hörs och känns tydligt när man bryter av på ett korrekt sätt. Det är unikt för de flesta Pelargoner eftersom där finns en naturlig brytpunkt, som också gör att såret läker snyggt på Pelargonens egna premisser.

Nils Palmgren
Trädgårdsmästare

MASSPLANTERA FÖR VISUELLT STÖRRE EFFEKT

När du har möjligheter att massplantera, med 10–15 plantor tillsammans kommer du att få en helt ny upplevelse.

Alla de egenskaper vi nämner kommer här till sin rätt. 

Färgen, det vita ögat, det roströda frömjölet, den vita baksidan på kronbladet – allt tillsammans skapar en levande vacker och effektfull installation.

Lavinas blommor är stora och enkla med en trevlig lila nyans, unik för att vara en zonalpelargon. Växtsättet är upprättväxande och kraftigt och det friska bladverket har lätt för att sätta sidoskott vilket gör att pelargonen växer i en rund form.

Henrik Jönsson
trädgårdsmästare hos Palmgrens Krukväxter.

SÅ HÄR LYCKAS DU

Moonlight ’Lavina’ trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

SÅ HÄR LYCKAS DU MED UTOMHUSPLANTERING

När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de har tillgång på näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

SÅ LYCKAS DU MED DIN PELARGON INOMHUS

Om du placerar din Pelargon inomhus i väntan på att de skall planteras ut, då kan du låta den stå kvar i sin kruka ett antal veckor. Vid vattning, då låter du plantan suga vatten underifrån. Detta kan du göra genom att ställa krukan på ett fat eller i befintlig ytterkruka. Efter 15 minuter häller du ut överskottsvatten

ÅRETS AMBASSADÖR - SVANTE ÖQUIST

2024 års presentatör för Årets Pelargon är stilikonen Svante Öquist, en välkänd profil inom såväl inredning som trädgård. Och en ödmjuk och stilsäker person med en stor förkärlek till pelargoner.

Med mer än 30 år i olika roller med varumärket ELLE i Sverige och under 25 av dem chefredaktör på ELLE Decoration, arbetar Svante idag med framförallt inredning och trädgårdsdesign. Han bloggar numera dagligen på Sköna Hem och är delägare i Villa Sundahl Trädgård.

Här berättar Svante mer om sin vurm för Pelargon

MER DIGITALT OCH SOCIALT

www.aretspelargon.se
#åretspelargon2024
#åretspelargon
#frånsverige
#mästergrön

Sunrise 'Lavina'

Pelargonium x hortorum Sunrise 'Lavina'

KAMPANJEN BIDRAR TILL FOLKBILDNING

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden vilket vi vill lyfta med utmärkelsen Årets Pelargon.

Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns sorter för både ute och inne.

För att synliggöra mångfalden hos Pelargonsläktet utser vi varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon.

För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos Pelargoner.

OM PELARGON OCH DESS HISTORIA

Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka.

Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna enligt Carl von Linnés indelning.

Ordet pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till Pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott.

VI förknippar gärna Pelargon med ett kulturarv där många sorter samlas av entusiaster och går i arv från generation till generation. Konstnärsparet Karin och Carl Larsson samt Selma Lagerlöf har varit ambassadörer för Pelargon och har slagit an en ton för hur de skall presenteras som en naturlig inredningsdetalj.

Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter.