Det enkla livet med växter

Begonia eliatior-hybrid

Feminina växter i maskulina, enfärgade svarta, gråa eller vita krukor symboliserar vinterns huvudtrend inom heminredningen för vi vill leva enkelt, fast med starka uttryck.

Från skinande silver till bländande vitt via milda grå nyanser till djupt vibrerande svart. Vinterns utefärger slinker inomhus i år. De knuffar bort kuddar i knallfärger från soffan och förvisar ornamenterade prydnadssaker och annat krafs till förrådet.

En av Danmarks ledande trendanalytiker säger bland annat om heminredningstrender; en av säsongens stora trend "Modern Simplicity". "Till skillnad från 1990-talet minimalism, som bara handlade om hur saker såg ut, är den nya enkelheten i inredningen förknippad med innehåll, med sökandet efter mening", berättar Poul Erik Jakobsen, vd för pej gruppen.

Strikta, men ändå mjuka former
Krukväxter utgör fortfarande en stor del av inredningen och nu placerar vi dem antingen var för sig eller i grupper i stramt designade svarta eller vita behållare av glas, keramik eller plast. Formen är stram och utan krusiduller, fast den får gärna vara både välvd och asymmetrisk. Ytterkrukor är inte längre enbart ytterkrukor för det är samspelet mellan den feminina växten och den maskulina krukan som skapar helheten. Därför är både material och struktur också väldigt viktigt.

Begonia Balladin 

Få exempelvis ett starkt, en aning grovhugget uttryck genom att låta fyra späda orkidéer, saintpaulior eller små exemplar av svärmorstunga skjuta upp från en kraftig kruka eller ett kar av polerad betong eller skrovlig keramik i ett arrangemang med spännande kontraster.

En överdådig begonia eller gardenia frigör sig från sin gulliga look om den ställs i en tuff, mattsvart gummibehållare. Den sirliga benjaminfikusen, som har prytt många generationers studentrum och vardagsrum, får också ett ultramodernt uttryck om den ställs i en jättekruka av blanksliten metall.

Begonia ciemantha

Växter med nyttovärde
Allt större krav på innehåll gör att vi framförallt väljer växter som har en historia att berätta. De kommer kanske från en plats vi tycker om eller drömmer om att besöka eller är odlade på ett särskilt sätt.

"Till trenden hör också att växterna gärna får ha ett nyttovärde. De kan exempelvis vara ätliga eller bra för inomhusklimatet". "Det finns massor av nyare växter som passar perfekt i trenden, men välkända Aloe vera är också ett bra exempel på vinterns växttrend. Den har både den eftertraktade enkla och skulpturala formen och den gråaktiga ytan som exakt matchar modepaletten – och dessutom läker den sår. Till detta kommer att växten är otroligt lättskött och representerar därför stilen perfekt."

"Tidsandan är som gjord för moderna, jäktade kvinnor som drömmer om lugn, ordning och reda i vardagen, för stilen handlar i hög grad om förenkling – om det kvalitetspräglade livet i stället för bara anskaffning av prylar".