En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - december
I det ena konceptet hittar ni echeveria, amaryllis och minicyklamen. I det andra hittar ni julstjärna och snötörel. Både amaryllisen och julstjärnan är traditionella blommor och är svåra att låta bli vid jul. Här har vi dock kombinerat de med några mer eller mindre klassiska julväxter. Det första konceptet känns fräckt och modernt denna jul där de utvalda växterna har rena linjer och former och är enormt olika i sina växtsätt.
Amaryllisen med sin höga stjälk och stora klockformade blommor, minicyklamen som är riktigt nätt, låg och söt med ett myller av små blommor och blad i sköna röda, violetta eller vita toner och till sist echeverian som är riktigt lågväxande och är grågrön och fetbladig. Med starka kontraster får man ju en mer spännande helhet. Dessa växter fungerar perfekt som solitärer beroende på vad man är ute efter. Echeverian och cyklamen börjar förknippas med julfirande men säljs även under andra delar av året (under hela året eller hösten) till skillnad från julstjärnan och amaryllisen.

Snötörel och Julstjärna gifter sig
Det andra konceptet är en kombination av två sorters Euphorbia, julstjärna och den fräcka snötöreln DIAMOND FROST som är en het nyhet till jul. DIAMOND FROST är en törel som blommar hela året om med små riskornsformade vita kronblad. Känslan den ger är sommarlätta moln på sommaren och virvlande snöflingor på vintern. I kombination med en klarröd eller vit julstjärna framhävs båda växternas karaktärer på bästa sätt, småbladigt mot storbladigt, mörkt mot ljust, luftigt mot tätt. Kombinationen är en nyhet denna jul. Växterna bör skyddas väl mot kyla. Inspiration
Min högsta önskan inför helgerna och firandet är att jag hinner städa och då menar jag städa så det doftar gott överallt. Först då vill jag unna mig årets julblommor. Inga blommor kan kompensera för ett ostädat hem. Jag vill göra sparsmakad jul i vitt hemma, och omsorgsfullt bereda plats för blommor och växter som gör att rätt stämning infinner sig. Månadens blommor ingår i den svala, minimalistiska vintertrenden. En trend som bara innehåller kalla färgnyanser i blått, grönt, grått, svart och vitt. De här nyanserna i kombination med starka inslag av silver, glas och spegelglas syns i decembers skyltfönster. Visst kommer vi även att se andra nyanser och då kanske framförallt orange, brons, brunt, violett och klar rött. Dessa blir glada inslag i den annars så svala inredningen.

Echeveria

 Echeveria Echeveria spp. är en lättskött, flerårig suckulent som härstammar från Mexico. Den har tjocka, vätskefyllda blad som gör att den tål torka. Färgen på bladen går i grågrönt, rödgrönt och mot violett. När den blommar får den stänglar som skjuter upp inifrån plantan och som slår ut i orange, rött eller gult. Under vinterhalvåret behöver den allt ljus den kan få och trivs i lite svalare temperatur. Planteras den om eller tillsammans med andra växter bör man se till att den sitter i sandblandad jord/kaktusjord.
Skötsel:
Placera den ljust och svalt.Vattna sparsamt. Planteras i sandblandad jord/kaktusjord.

Minicyklamen

Minicyklamen Cyklamen persicum, har varit mycket populär ända sedan den lanserades. Det är en liten och nätt miniväxt som är lätt att placera men bör stå där man ser den lätt, ofta och mycket. Det viktigaste att komma ihåg med växten är att inte vattna uppifrån utan på
fatet eftersom den känsliga knölen kan ruttna. Växten vill stå ljust men inte i direkt sol och svalt vilket gör att den kan samplanteras ihop med echeveria. I en samplantering där det är svårt att vattna minicyklamen underifrån får man vattna en bit ifrån plantan istället. De silvergrå bladen fungerar fint ihop med både echiverian och julstjärnan.

Skötsel:Placera den ljust och i rumstemperatur. Tänker du använda den utomhus bör den plockas in om det blir minusgrader. Undvik att placera växten ovanför element eftersom växten kan utstråla ett ”slappt” intryck genom att bladen blir hängiga. Vattna helst på fatet eller i ytterkrukan. Vissna blommor rycks bort. Halva rotknölen ska planteras ovan jord.

Amaryllis

Amaryllis Hippeastrum hortorum, är en av våra populäraste lökväxter med en spektakulär blomma på hög stängel oavsett om den är vit, julröd, djupröd, rosa eller strimmig. Den kan se ganska tråkig ut medan man väntar på att knopparna slår ut men det är värt att vänta på. Blommorna har ett glittrande skimmer när man tittar närmare på den så placera den där du kan studera växten.
Skötsel:
Placeras ljust men inte i full sol. Rumstemperatur. Vattna sparsamt och undvik att låta vatten stå kvar i krukan. Mullrik och väldränerad jord. Kan tas om hand efter blomning och blomma om nästa år.


Julstjärna
Julstjärna Euphorbia pulcherrima, är vår mest älskade julblomma. Den finns i många varianter som enbenta, grenade, uppstammade, miniplantor, spräckliga och enfärgade. Den härstammar från Mexico där den växer i full sol och väldränerad jord. Julstjärnan är en frodig solitär eller så kompletterar den ett arrangemang av olika växter. Eftersom den ofta är yvig och frodig bör den få lite luft omkring sig i en väl kombinerad samplantering. Växterna flyter annars lätt ihop så att de inte syns. Använd stora kärl så att varje växt får sitt spelrum.
Skötsel:
Julstjärnan måste emballeras väl vid transport utomhus och den tål inte temperaturer under 12 grader. Var därför noga med att flytta bort julstjärnan från draget när du vädrar. Andra saker man bör undvika för hållbarhetens skull är att inte placera frukt intill julstjärnan. Frukten avsöndrar etylengas som påskyndar åldrandet hos plantan. Vattna regelbundet vid behov men låt det torka upp mellan vattningarna. Att låta det torka upp mellan vattningarna är allra viktigast om man har valt att placera plantan längre in i rummet där det är mörkare. Både för lite och för mycket vatten kan orsaka bladavfall på julstjärnan.

Snötörel
Snötörel Euphorbia DIAMOND FROST (’Inneuphe’), påminner om en liten vitblommande och luftig vinterbuske. På vintern bör man ha den inomhus där den vill ha en ljus placering. Det här är en härlig nyhet i vinterns samplanteringar där den skiljer sig från de mer traditionella växterna. Lättskött då den kan torka ut lite mellan vattningarna.

Skötsel
Placeras ljust men undvik att ställa den ovanför värmeelement. Vattnas regelbundet men tål att torka upp mellan vattningarna. Använd väldränerad krukväxtjord. Är liksom julstjärnan känslig mot kyla och drag så emballera väl vid transport utomhus.
Inspiration

Min högsta önskan inför helgerna och firandet är att jag hinner städa och då menar jag städa så det doftar gott överallt. Först då vill jag unna mig årets julblommor. Inga blommor kan kompensera för ett ostädat hem. Jag vill göra sparsmakad jul i vitt hemma, och omsorgsfullt bereda plats för blommor och växter som gör att rätt stämning infinner sig. Månadens blommor ingår i den svala, minimalistiska vintertrenden. En trend som bara innehåller kalla färgnyanser i blått, grönt, grått, svart och vitt. De här nyanserna i kombination med starka inslag av silver, glas och spegelglas syns i decembers skyltfönster. Visst kommer vi även att se andra nyanser och då kanske framförallt orange, brons, brunt, violett och klar rött. Dessa blir glada inslag i den annars så svala inredningen.

De textila mönstren är stora och grova med kontrasterande stiluttryck: medaljonger i 50-tals stil, tribal mot Toile, broderat till blankt osv. Även om trenden förespråkar det rena och välmatchade verkar det mest vågade kombinationerna fungera bara färgerna ligger nära varandra. De mörka träslagen är fortfarande populära och utgör en härlig stomme med sin tyngd just vid denna tid på året. Kombinera gärna vita och kallt gröna växter. Här blir amaryllis, echeveria och minicyklamen i en kruka med sparsmakad silverdekor perfekt. Tre helt olika växter som bidrar både med högt och lågt. Krukan kan gärna ha lite former
och vara vit, grå eller svart. Istället för den traditionella mossan täcker du jorden med vit konstsnö eller kortklippta pinnar. Den gröna mossan har en tendens att förstärka det gröna istället för att lyfta fram det vita. Enkla stiliserade motiv av granar, änglar, äpplen eller andra motiv klipps ut i blankt silverpapper och fästs på krukan med lite häftmassa. Var sparsmakad och välj ett motiv. Undvik övrigt pynt så att blommorna är i fokus. Skimret i vita blommor förstärks av levande ljus. Julstjärnan och snötöreln är ju ungefär lika höga och därför kan det vara kul att sätta dem i en avlång kruka så att de inte döljer varandras form. Visst går det att sätta dem ihop i en rund kruka men då bör den hellre placeras lågt än högt så att den kan ses uppifrån. Denna kombination längtar jag efter att pröva. Kontrasterna i stort och smått, mörkt och ljust lockar mig. I år planterar
jag dessa i avlånga, låga fat med höga kanter. Jorden täcker jag med svart akvariesand som glittrar fint. På bordet intill krukan ställer jag två kritvita pappersfåglar, vikta enligt japansk origami och en låg svart skål med vita mjuka stenar som minne av sommaren. Lycka till med städningen och njut av högtiden.

 GOD JUL!

Inköpsställen