Julstjärnan en biografi över en Hollywoodstjärna

Julstjärnan har sitt hem i Centralamerika och Mexico. Den började sin världsomspännande karriär där alla lysande stjärnors karriärer börjar och har sitt ursprung, i Hollywood, Kalifornien. En gammal legend bland Aztekerna berättar att växten med de lysande röda högbladen växte fram ur en tragisk kärlekshistoria. Bloddropparna från en aztekisk gudinnas brustna hjärta gav upphov till julstjärnan. Aztekerna uppskattade växten som förskönade det tropiska höglandet under de korta vinterdagarna, mest för de praktiska fördelarna och mindre för den dekorativa karaktären. De kallade julstjärnan ’Cuetlaxochitl’ på deras språk. Ur de röda högbladen utvann aztekerna ett rött pigment som användes till textil och kosmetika. Den mjölklika saften i julstjärnan omvandlades genom en process till febernedsättande medicin.

I de subtropiska klimat i julstjärnans hemtrakt växer den som en buske och kan bli upp till fyra meter hög. Det var i den skepnad som Joel Poinsett dukade under för den vilda julstjärnans charm runt 1828. Den amerikanska ambassadören i Mexico som var läkare och passionerad botaniker, tog med sig julstjärnan hem. Till hans ära gav man växten namnet ’Poinsettia’. Men det är inte allt, i U.S.A har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Poinsett dog. Man firar ’Poinsettia day’ och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.


En stjärna- i bukett och i kruka
Den tyske emigranten i Amerika, Paul Ecke, satte igång marknadsföringen av julstjärnan i början av 1900-talet och så följde en lysande och global karriär. Faschinerad av de röda växterna som växte vilt nära hans kaliforniska gård, försökte han sig på att odla upp Poinsettias. Han dokumenterade tidigt sina framsteg med de nyskördade kvistar av julstjärnor som han marknadsförde som en julblomma. Hans son, Paul Jr, sålde dem under den amerikanska julsäsongen på utvalda försäljningsställen på Sunset- och Hollywood Boulevard i Los Angeles, en värdig födelseplats för en världsstjärna. Julstjärnans karriär började där de idag välkända stjärnorna på ’Walk of Fame’ hyllar giganterna inom underhållningsindustrin.

Stärkt av sin framgång med julstjärnan i Hollywood fortsatte Ecke att odla Poinsettias. På hans gård i södra Kalifornien odlade han först Poinsettias på stora fält som salufördes som snittblommor. Produktionen av snittblommor ersattes så småningom till stor del av krukväxtproduktionen. Med hjälp av tyska framgångar inom odling runt 1950 kunde man nu få fram julstjärnor som bättre klarade av att stå i normal rumstemperatur, vilket de tidigare inte gjort.


Julstjärnan – en modern kultur
Julstjärnans stora färgstarka högblad är det som gör växten till den mest populära krukväxten världen över. Poinsettian har helt enkelt blivit ett nödvändigt inslag tiden före och under julhelgerna, i olika storlekar, som liten buske, uppstammad, som ett dekorativt inslag eller som en gåva. Det är ingen slump att Poinsettian är översållad av attraktiv färg speciellt vid julen. Utvecklingen av blommorna och dess färgglada högblad, sker bara då dagsljuset är mindre än 12 timmar. I Centraleuropa sker det i början och fram till mitten av september. Efter det att blommorna börjar utvecklas tar det ytterligare 7-9 veckor innan julstjärnan finns i butikerna i sin färgglada skrud.

 Dagens julstjärneodlare lämnar inget åt slumpen under den känsliga uppdrivningsperiod. För att julstjärnorna ska blomma varje år lagom till advent och jul tar odlarna till välutvecklade och moderna odlingsmetoder. I växthusen är det viktigt att temperaturen hela tiden är rätt för att på så sätt skapa säkra förutsättningar för den vinterblommande växten. Det betyder att stjärnorna blir underbart röda vid rätt tid och kan bjuda sin beundrarskara en färgglad advent och jul.

Med sin triumferande marsch runt klotet, har julstjärnan förstärkt sin position som en genuin stjärna. Idag finns julstjärnan i mer än 100 varianter, med varierande färgsättning, form, storlek och en oändlig mängd möjligheter att skapa den ena dekorativa stjärnan efter den andra.

Det finns utan tvekan en fortsatt lysande karriär för julstjärnan!

Den häpnadsväckande vinterblomman upptäcktes i Europa under tidigt 1800-tal. År 1804, hade naturfilosofen Alexander von Humboldt noterat den lysande röda växten och tagit med den hem efter en resa till Amerika. I Berlin blev den katalogiserad och fick namnet ’Euphorbia pulcherrima’, ’den vackraste av Euphorbias’, enligt Carl Ludwig Willdenow år 1833. År 1834 finns julstjärnan beskriven av doktorn, kemisten och vårdaren på botaniska museet i Berlin, Johann Friedrich Klotzsch, enligt ett dokument ur ’Willdenow’ herbariet.

Finns nu i ett gadencenter nära dig -   <a href='/pages/pages.asp?Pagenr=30'>Läs mer om inköpsställen!</a>