Månadens Blomma september 2007En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - oktober
Månadens blommor i oktober är cyklamen och Renaissance begonia, två riktiga klassiker vid det här laget. Man blir sällan besviken på den eleganta cyklamens lekfulla blommor eller den frodigt blommande begonian.
Cyklamen -alpernas violer

Höstkrukorna på uteplatsen börjar kanske se lite hängiga ut och då är
cyklamen en favorit hos många. Den klarar våra väderförhållanden bra, till och med ett par frostnätter och är tillsammans med höstens färgglada pumpor en riktig färgklick i din utemiljö. Nu har vi även bott in oss lite inomhus och börjar inse att det är höst. Känns det lite trist kan man ge hemmet en härlig ”makeover” med tufft fransiga begonior för att förlänga sensommarens
blomsterprakt.Cyklamen persicum är en knölväxt som tillhör viveväxter och har sitt ursprung i
Asien och Medelhavsområdet. Färgerna varierar med en grannklang från rött till violett och finns även i vitt.

   Växten finns från augusti till december i handeln. I vilt tillstånd är cyklamen ganska liten till växten och växer gärna i skuggiga, svala och fuktiga bergspartier. Detta gör att den generellt sett trivs bättre i lägre temperaturer även som krukväxt. Placera den därför inte varmt och i sol då den snabbt blir slak i blad och stjälkar. De senast framodlade sorterna
klarar vårt inomhusklimat bättre än de tidigare sorterna men framåt hösten mår den bäst av att vara ute. Eftersom växten odlats här i ca 200 år har det hunnit bli stor variation på sorterna. Idag finns det miniatyrer, kraftiga stora plantor, doftande sorter och även de med fransiga blommor. Bladen har också sina variationer i olika silvertoner på mörk botten. Det är viktigt att man aldrig vattnar på knölen som lätt kan ruttnar. Ett tips är att låta plantan suga upp vatten från ett fat istället. Mjukt vatten är att föredra. Visst kan man spara knölen och sköta om den så att den blommar igen året därpå men det kräver att man är noggrann och intresserad.

Renässansbegonia - med en vass orangelyskraft
Begonian vi valt ut tillhör Renaissance-gruppen men heter Begonia x hiemalis på latin.

De begonior som tillhör denna grupp är flikiga i blad och blommor, på ett lite tuffare sätt än de traditionellt mjuka och runda. Begonian upptäcktes i Västindien på 1600-talet och fick namn av en guvernör på St. Domingo, Michel Begon, men det var först under 50-talet somman började odla fram den i stora mängder och den växte i popularitet. Först var det de med enkla blommor som blev populära och på senare tid har det blivit de dubbla blommorna som väcker köplusten i oss. Begonian finns i ett antal färger, bl.a. gult, rött och vitt och går att köpa hela året om men det är just nu som den orange dominerar i butikshyllorna. Många tycker kanske att begonian känns som en lite tantig blomma men den har definitivt fått en förnyad roll och passar bra in i vår inredning eftersom starka färger just nu sätter prägel på våra hem.

Ju fler desto bättre, passar verkligen in här eftersom en större och mer färgexplosiv mängd verkligen påverkar en miljö. Gult, turkos, cerise, orange och rött ligger i tiden för vår inredning och här passar Renaissance begonian perfekt.

Så sköter du din Cyklamen persicum:

Placera en cyklamen svalt och ljust men inte i direkt sol.
Var sparsmakad med näring för att inte skynda på bladväxten, ca 1 gång per vecka under  hösten.

Håll plantan välvårdad och frisk genom att dra bort vissna blommor med ett stadigt ryck.

Själva knölen får aldrig utsättas för längre fuktighet då den snabbt kan ruttna, vattna därför på fatet.

Tar du in plantan innan vinterkylan bör du se till att duscha plantan då den inte gillar torr luft.

Så här sköter du din Begonia x hiemalis Renaissance
Placera den ljust och gärna soligt.

Vattna regelbundet så att jorden är jämnt fuktig.

Se upp med att vattna för mycket så att jorden blir riktigt blöt då växten kan ruttna.

Håll plantan snygg genom att avlägsna fula blad och vissna blommor.

Släng plantan när den vissnat.

En av höstens trender som kommer från Danmark baseras på härliga brun- och gråtoner med inslag av salviagrönt och lagunblått. Tonvikten ligger dock på svart, vitt och grått. Trenden känns minimalistisk och här har interiörer mjukats upp i linjerna från att ha varit präglade av geometriska former, raka och skarpa linjer. Organiska former och asymmetri är starkt gällande inom denna trend. Tygerna är inte helt enfärgade utan med svaga mönster och färgsättningar som går ton-i-ton. Krukor som känns heta är de med asymmetrisk relief i nyanser som mörk choklad, vitt och ljusgrått. Kuddar i blanka ytstrukturer men även kuddar med brokiga ytstrukturer t.ex. med massor av fastsydda tygremsor, garnstumpar, knappar eller stora pärlor, dock sammanhållna av en tydlig och harmonisk färgsättning. Möbler matchas väl och färgkoordineras, antingen i mörka träslag eller i ek. Växter som gäller inom denna trend är bl.a. cyklamen, peperomia, saintpaulia, begonia m.fl.
Plantera gärna några cyklamen tillsammans istället för att sprida ut dem en och en i huset.  atcha blommornas färger väl. Använd gärna bara vitt eller bara cerise men undvik att blanda dessa då kontrasten ibland upplevs starkt och harmonisk. Har du några ytterkrukor av samma sort kan du ställa ihop ett par på ett ställe och upprepa på ett annat, fast med endast en kruka. Se till att belysningen förstärker och framhäver blommornas kulör så att den inte försvinner in i inredningen. Det gör inget om cyklamen står en bit in i rummet men kom ihåg att den mår bra av att planteras ut då det blir torrt och varmt inomhus.
Eftersom bladens teckning har stora inslag av silver kan ljust grå krukor vara en fördel, vilket ingår i trenden. Svarta krukor kan vara effektfullt till vita cyklamen. När du planterat växterna kan du njuta av blomningen till tidig vinter. Var sparsmakad med dekor då trenden är minimalistisk. Jag vill gärna slå ett slag för krukor med lite oregelbunden form! Varför finns det inte fler? Jag tänker mig större varianter av Alto vasen fast i keramik och i läckra färger.
Begonia x hiemalis Renaissance har fått sitt namn efter en spännande tidsepok i vår historia, renässansen som på ett sätt verkligen kan upplevas som blommornas tid. Blommor och växter utgjorde en enormt stor källa för inspiration inom måleri och textilinredning och intresset för trädgårds- och parkutveckling var stort.Renässans, på franska renaissance av italienskans rinascimento= pånyttfödelse. Renässansen hade sin början i Italien i början av 1400-talet.
Den var uppdelad i ungrenässans, högrenässans och senrenässans. Det var en pånyttfödelse av de klassiska idealen från antiken, skönhet, sannhet och symmetri. Peterskyrkan i Rom byggdes vid denna tid.
Andrea Palladio var en av väldens främste arkitekter från tiden och ritade en mängd vackra palats. De gotiska spetsbågarna bannlystes inom arkitekturen och man återtog rundbågen. Att bygga kupoler var något nytt och ansågs extremt svårt. Inredningen och möblerna fick en arkitektonisk uppbyggnad. Rafael, Michelangelo, Da Vinci och andra konstnärer fick förhöjd status. Nattvarden är ett känt verk från tiden. Den nakna kroppen som motiv,  blomstermåleriet och perspektivmåleriet fick en storhetstid. De botaniska trädgårdarna
etableras. Man börjar dekorera inomhus med blommor satta i vaser. I Sverige såg man renässansen komma runt år 1520. Den första renässansbyggnaden i Sverige är Vadstena slott. Vasakungarna uppförde storslagna slott i Sverige, bl.a. Stockholms slott och Gripsholms slott som på ett sätt markerade renässansperiodens intåg i Sverige. Möbler från tiden anses otympliga och klumpiga med stora skåp och sängar. Vävda tapeter introducerades och användes i isoleringssyfte såväl som det dekorativa.

Recept på en renässansdukning till höstmiddagen:
- En riktig tjock och härlig duk, kanske ett broderat sängöverkast? - Finporslinet, finglasen och finbesticken. - Vackra pappersservetter med blomstermotiv från 1500-talet finns i butikerna som förstärker intrycket.
- Servera en mustig gryta eller stek med ett gott rödvin som är upphällt ikaraff.
- Helst bara levande ljus i tennljusstakar eller liknande.
- Placera dina Renaissance begonior i en soppterrin eller liknande kärl.
För övrigt finns det inga gränser för dekoreringen så tillsätt gärna frukt och gulddetaljer som ett överdåd. Stämningsskapande ”ambiance” i form av klassisk musik från perioden är att  rekommendera. Vi kan hoppas på en lång, klar och vacker höst. En sån där med långa
promenader, lövkrattning, dimmor som dansar och mysiga helger med familj och vänner.