Månadens Blomma september 2007En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Vår mest älskade krukväxt får en framträdande roll i hemmet under rubriken Månadens Blomma –september 2007. Höstglöden är en av svenskarnas storfavoriter både under hösten och under våren.Den känns alltid fräsch och likt tulpanen ger den ifrån sig en krispig känsla ur bladverket. Det är nog en krukväxt som man antingen tycker om eller inte! Det låter ju konstigt, men tänk på att den finns i många utföranden när det gäller färgen och formen. Dubbla sorter är antingen ’Calandiva’ eller ’Roseflower’ sorter. Låt dig övertygas och testa något gammalt som blir nytt för dig. Växten kan hållas vid liv länge men betraktas ändå som en engångsblomma. Runt 8 veckor räknar man med att klarar sig inomhus.

Tema "Silver"
För utomhusbruk har vi valt att lyfta fram ett tema, tema "Silver". Med växter som har ett silvrigt bladverk har vi stora möjligheter att  komplettera och komponera i trädgården. Skulle vi inte vilja komplettera eller komponera går det naturligtvis att åstadkomma en kruka med enbart växter som ger den skimrande och silvriga känslan. De tre växterna som ingår i tema "silver" är silvernjurvinda (Dichondra argentea Willd.’Silver Falls’), silverek (Senecio cineraria DC) och rabatteternell (Helichrysum petiolare Hilliard & B.L.Burtt.)


Höstglöd
Höstglöd eller Kalanchoë blossfeldiana som den heter på latin, härstammar från Afrika, Madagaskar samt vissa delar av Asien. Det är en tålig växt som odlas fram med ett lågt och kompakt växtsätt. Små blommor sitter i små klasar ovanför lite vaxartade och köttiga blad. Blommornas färger finns i många nyanser utom i blått. Blomningstiden kan sträcka sig upp till 8 veckor. Blommorna är sockersöta och varierar lite i storlek. Är det dubbla blommor heter sortgrupperna ’Calandiva’ eller ’Roseflower’ och finns i ett antal olika färger.

Eftersom den tillhör fetbladsväxter fungerar bladen som reservoarer för vatten. Det gör oftast inget om man glömmer att vattna den ibland eftersom den kan hushålla med eget vatten. Vattna däremot aldrig mycket och/eller ofta då den snabbt kan ruttna. En annan fördel med växten är att den i princip aldrig får skadedjur eller sjukdomar. På grund av det förhållandevis låga priset på växten, samt att den kräver tålamod för att blomma om, betraktas den mer som en ’engångsblomma’ i våra hem.


Silvernjurvinda, Dichondra argentea

Silvernjurvindan med sitt vackra hängande, lite trådiga växtsätt tillhör familjen vindeväxter. Inom denna familj finns många olika släkten med olika vindeväxter som t.ex. purpurvinda och åkervinda. I tropiska klimat används ofta silvernjurvindan som marktäckare eller ersättning för gräsmatta då den blir täckande och känns mjuk att gå på. Den tål däremot inte permanent slitage.

Ursprunget finner man i Australien och Nya Zeeland. Silvernjurvindan är dekorativ tillsammans med växter som har blå, violetta och rosa nyanser. En mer vågad kombination är rött och orange, där har man stor kontrast i varm och kall nyans vilket inte alltid fungerar. Pasteller fungerar utmärkt som kombination och naturligtvis vitt. Plantera silvernjurvindan i en ampel eller hög kruka/låda där rankorna får fritt spelrum att svänga i vinden. Halvskuggigt läge är att föredra.

Så sköter du din silvernjurvinda:
Placering: Gärna i ampel, låda eller hög kruka i skuggigt till halvskuggigt läge. Rankorna kan nå en längd på upp till 2 meter. Jord: Väldränerad jord med t.ex. lecakulor eller singel. Vattning: Vattnas sparsamt och tål lite torka mellan  vattningarna. Näring: Näring tillförs ca 1 gång i månanden.

Silverek, Senecio cineraria
Silvereken är en mycket dekorativ växt från  medelhavsområdet. Den ärtvåårig men har inget prydnadsvärde andra året och blir ca 25-30 cm hög. Bladen är härligt silverfärgade och mer eller mindre flikiga och ludna.

Planterad i lådor, krukor och rabatter utgör den en busig kontrast till lugna bladformer och en sval färgton som framträder vackert i skymningsljus. Sena höstdagar är den mycket vacker då den glänser fram med sin silverskrud bland vissnande blommor och blad. Det är en tålig växt som inte har höga krav. Står sig mycket bra mot vinterns kyla fast gillar inte snö. Precis som silvernjurvindan är den vacker i kombination med pasteller, blått, violett, rosa och vitt. Läcker är också kombinationen med nästan svarta bladväxter och blommor för ett mer grafiskt utseende.

Så sköter du din silverek:

Placering: Placeras i sol, halvskugga eller skugga. Tål regn, rusk och höststormar bra. Har man tur klarar den vintern och blommar med gula blommor året därpå. Jord: Blomsterjord Vattning: Vattnas i stora doser men med stora mellanrum. Övrigt: Toppar man den blir den buskigare och blir tätare.


Rabatteternell, Helichrysum petiolare
Rabatteternellen är en frodig, silverfärgad växt som passar i amplar, lådor eller höga krukor där den kan hänga och klänga med sina rankor.
 Den fyller snabbt en större yta med yvigt växande grenar med små runda blad som är håriga med något som liknar spindelväv. Grenarna kan sprida ut sig upp till 120 cm och höjden uppnå ca 50 cm så man bör ta hänsyn till detta vid plantering. Växten finns i vilt tillstånd i olika delar av världen bl.a. vid Medelhavet och i Asien. Växtens lite hårda grenar går att torka varför den passar till torkade dekorationer. Rabatteternellen passar utmärkt i stenpartier med väldränerad jord.

Så sköter du din rabatteternell:
Placering: Gärna full sol eller halvskugga. Vid ljus placering blir den mer grå i utseendet. Vattning: Vattnas sparsamt. Jord: Väldränerad, lätt jord Näring: Sparsam. Övrigt: En pollenfri växt som tål några frostknäppar.
Så sköter du din Kalanchoë:
Placering: ljust läge gynnar färgen på växten som blir klarare. Den klarar halvskugga och skugga bra. Rumstemperatur är mycket bra för  höstglöden. Står den svalare under natten kan blomningstiden förlängas. Höstglöden kan planteras ut i rabatt, kruka eller låda. Står den svalare under natten kan blomningen förlängas. Har du den ute bör du ta in den innan frosten kommer eftersom bladen innehåller mycket vatten som lätt kan frysa. Vattning: Hellre för lite vatten än för mycket. Vattna när den torkat ut lite. Låt aldrig vatten stå kvar på fat eller i krukan. Får den mycket vatten ruttnar rötterna. Näring: Under blomningen kan man ge den svag näring, ev. kaktusnäring ca varannan vecka.