Månadens Blomma augusti 2007En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Dahlia och boll-krysantemum är två växter med stor karaktär och perfektionism.
Här har vi två växter som uttrycker stor och snillrik perfektionism. Trots all perfektionism tycker vi inte att du ska låta dig skrämmas av ordningen redan i naturen utan låt dig inspireras i stället.
Skapa rum, pryda balkonger, dekorera entréer och mycket annat. Du får mycket för pengarna och det fyller ut tomrummet där frodiga sommarplantor tidigare har prunkat.
Dahlia
-         
Plantera ut i början av juni eller då du är säker på att det inte blir mer frost.
-         
Placera på en ljus växtplats i välgödslad och väldränerad jord.
-         
Vattnas regelbundet men oftare under varmare delar av sommaren.
-         
Gödsla med långtidsverkande näring.
-         
Kan med fördel snittas av och användas som snittblomma i vas men bör stå och dricka vatten i ett par timmar om den skall användas i stickmassa.
Boll-krysantemum
-          Placering i sol men klarar halvskugga.
-          Vid plantering i kruka behöver du lecakulor och sandblandad jord, rik på näring.
-          Glömmer man att vattna hänger knopparna och blir snabbt bruna. De kan falla av och blomningen stanna upp så sörj för regelbunden vattning.
Med utbudet av sorter är det inte svårt att kombinera en spännande rabatt eller kruka med enbart dahlior. Både höjdmässigt och karaktärsmässigt kan man uppnå en spännande helhet. En kombination värd att pröva denna sommar är dahlior ihop med den "nya" växten Euphorbia DIAMOND FROST (’Inneuphe’), för att de står i en härlig kontrast mellan storblommig och småblommig karaktär. Jag hoppas de ska trivas ihop i alla fall. Eftersom blommorna är stora och tunga kan det vara en idé att hitta växter med en annan typ av karaktär för att framhäva detta. Det kan vara grässorter, bladväxter, den spetsiga rosenstaven eller en matta av broksalvia. Det finns mycket att välja på men ett tips är att utse en dominerande blomsort för att skapa harmoni i dina krukor. Någon blomma som är viktigast och som du har flest av.
Så sköter du din dahlia:
Plantera ut i början av juni eller då du är säker på att det inte blir mer frost. Placera på en ljus växtplats i välgödslad och väldränerad jord. Vattnas regelbundet men oftare under varmare delar av sommaren. Gödsla med långtidsverkande näring. Kan med fördel snittas av och användas som snittblomma i vas men bör stå och dricka vatten i ett par timmar om den skall användas i  stickmassa.


Boll-Krysantemum
Dendranthema x grandiflorum ’Gardenmums’ eller boll-krysantemum är en växt för den som under sensommaren och höst vill skapa stor effekt på liten yta. Den kallas för bollkrysantemum, och det är just vad den är, en tät rund boll med en yta av blommor i färger som gul, orange, röd, vit, rosaviolett och rost.

Enkel att sköta och passar bra som välkomnande krukväxt vid entrén eller för att skapa effekt med vid en plantering eller uteplats. Boll-krysantemum är en växt som syns väl på håll på grund av sin storlek, sammansatta, tydliga form och den bör lyftas upp om den står i trädgården, så att den inte försvinner in i mängden av andra växter. Gillar du geometriska former, ordning och reda och symmetri är det en växt som passar dig. Så fort den börjar dyka upp i handeln blir jag köpsugen just för att den ger så stor effekt och har ett starkt uttryck. Har man en liten balkong kanske man får nöja sig med en växt och då är det ju bra om den har dessa kvalitéer.

    

Gillar man att pyssla kan det vara läckert att bygga en transparent glob av grenar runt om, som ett nätverk. Se till att detta klot blir större än växten och ligger på ett skikt som är minst 1 dm utanför boll-krysantemumen, så att det blir spelrum mellan växt och grenverk. Passande grenar är sälg, björk, kornell och trollpil. Dessa är böjbara och lätta att arbeta med. Använd ståltråd som är lätt och mjuk att arbeta med, eller spexa till det med buntband i matchande färg.

Dahlian väljer du för formens, färgens eller uttryckets skull när du planerar din höstkruka eller rabatt. Den mjuka runda bollformen har en tendens att fånga blicken i en miljö där många blommor samsas om uppmärksamheten. Den lugnar bland spretiga former och ger ett tryggt och harmoniskt intryck. Färgen väljer du helt efter tycke och smak och det finns nyanser för alla rabatter. Välj något explosivt och färgstarkt eller ljuva pasteller som rosa, gult och violett.

Vita dahlior lyser upp i dunkla sensommarkvällar såsom alla vita blommor gör. För många är dahlian en favorit då den ger uttryck för glädje, sensualitet, lycka, barnasinne, mjukhet, trygghet och harmoni. Ett ryck av ett kronblad kan dock fördärva hela intrycket av den perfekta formen.

Dahlian härstammar från Mexico där knölen användes av indianerna i matlagningssyfte. Till Europa kom den att börja användas i större utsträckning på 1800-talet, då som prydnadsväxt. Det tog ett tag innan man förstod att man kunde gräva upp knölarna och vinterförvara dem för att kunna njuta av växten i flera år. Det finns både frö och sticklingsförökade dahlior på marknaden. De frö- och sticklingsförökade dahliorna som säljs på hösten är sorter som betraktas som engångsblommor. Idag finns en rik variation av dahlior och hela tiden förädlas det fram sorter med nya utseenden. Man beräknar att det finns ca 20 000 olika sorter i världen för tillfället. Det finns allt ifrån de lite platta sorterna med enkla blommor till stora, ståtliga och svulstigt fyllda.

Sorterna delas in i olika grupper som ges beskrivande namn som t.ex. pompomdahlior, dekorativdahlior och kaktusdahlior. Köper du en planta bör du plantera ut den först när du är säker på att det inte blir frost. Knölarna och stjälkarna tål helt enkelt inte kylan. Runt första veckan i juni kan vara en lämplig tid att plantera ut den förkultiverade dahlian. Fördelen med att sätta ut en förkultiverad planta är att den sannolikt hinner blomma färdigt innan första frosten kommer på hösten.


Plantera knölarna ca 10 cm djupt i välgödslad, väldränerad jord. I krukplanteringar passar de lägre sorterna bättre då de är stabila och bra. Frö- och sticklingsförökade varianter finns färdigdrivna i stora exemplar under maj - augusti månad. Man kan toppa en dahlia när den nått ca 15 cm höjd för att få den att förgrena sig mer. Blomningen blir rikare och växten lite tätare. Blommorna njuter du av under hela sommaren.

Så sköter du din bollkrysantemum:
Placering i sol men klarar halvskugga. Vid plantering i kruka behöver du lecakulor och sandblandad jord, rik på näring. Glömmer man att vattna hänger knopparna och blir snabbt bruna. De kan falla av och blomningen stanna upp så sörj för regelbunden vattning.
Man behöver en stor ytterkruka, men då  rekommenderar jag något i zink eftersom den då blir lätt att flytta omkring. Det finns snygga silverblanka zinkkrukor som jag tycker ligger i tiden eller helsvarta för att passa in i det mer grafiska uttrycket. En helvit bollkrysantemum i en blanksvart kruka är en läcker kombination. Med den här storleken på växten är det ganska lätt att skapa rumskänsla eller gränsa av mellan två rum i trädgården. Grupperar man ihop flera blir det riktigt stor effekt och då kan det vara bra att ha fler av en färg så att helheten blir harmonisk.